Baka - fika,  Recept

Chokladbollens dag!

Ännu en temadag är här! Idag firar vi både tunnbrödets dag och chokladbollens dag. Som fikaälskare tycker jag förstås att chokladbollens dag är lite extra rolig att fira, och det blir ju inte direkt sämre av att chokladbollar är enkelt att få till och kan varieras på tusen olika sätt! Men jag har självklart även gett tunnbrödets sin stund i rampljuset vid frukosten, som ni kan se på min Instagram – Fikaguiden.

Jag föredrar mina chokladbollar med mycket kaffe i smeten och rullade i kokos. Men kaffet kan lätt bytas ut mot apelsinsaft, likör eller nästan vilken vätska som helst! Vill man inte rulla i kokos så går det precis lika bra att rulla i pärlsocker, havregryn, krossade kakor, havregryn eller doppa i choklad.

Chokladbollar:

100g smör (rumstemperatur)

1 dl strösocker (hellre lite mindre än mer)

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

3,5 dl havregryn

3-4 msk kaffe (avsvalnat)

Riven kokos eller annat att rulla i.

Blanda smör, socker, vaniljsocker och kakao ordentligt. Tillsätt sedan havregryn och till sist kaffe (eller annan vätska).

Låt smeten stå i kylen en stund om den känns för lös för att rulla. Forma sen bollar med händerna och rulla i valfri topping, ja ni vet ju hur man gör! Glöm inte smaka lite av smeten, det hör till och gör bakningen så mycket roligare! Ställ sen bollarna i kylen och försök låta bli att äta varje gång du öppnar kylen.

Hoppas det smakar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *