FIKAGUIDENS BLOGG
The art of Fika [-ing]
Fika, recept, tecknade och min vardag - Det är vad ni hittar här på min blogg! Välkommen!
Midsommartårtan
Här nedan följer receptet på tårtan jag bakade till midsommar. Receptet är för anslag sen kan du själv välja vad du fyller tårtan med. Som fyllning i vår tårta kunde man hitta vaniljkräm och jordgubbar i flera former: pure, skivade och vispad grädde med hackade jordgubbar i. Till nästa tänker jag använda mig av flädersaft och flädermaräng som fyllning, eller kanske banan om den ska vara mer barnvänlig!
Jag skulle rekommendera att botten delas i fyra delar, även om jag bara delade den i tre, samt att tårtan kan med fördel göras en dag i förväg så den får stå till sig och bli saftigare! :)
Anslag till tårta
Ingredienser
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljpulver
- 1,5 tsk bakpulver
- Kokos, ströbröd eller annat till formen
Sätt ugnen på 175°C och klä en springform med höga kanter med bakplåtspapper (ca. 18cm i diameter, om du använder en större kan det vara lämpligt att endast dela botten i tre delar). Smörj formens kanter med smör och bröa med exempelvis kokos.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp i ca. 5 minuter. Ha inte bråttom med vispningen, ge det tid så kakan blir luftig och god. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en smet fri från klumpar.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter, men tänk på att alla ugnar är olika så tiden kan variera. Tag ut och låt botten svalna ordentligt, dela i tre eller fyra delar. Om toppen på anslaget inte ser jämt ut eller har jäst som en kulle, ställ då kakan upp och ner mot en skärbräda eller liknande så kommer tyngden jämna ut det.
Dekorera, ät och njut!
Mini-Pavlova med lemon curd och grädde
Här kommer receptet på mini-pavlova som vi åt på Midsommarafton. Receptet är för själva marängen, toppingen kan varieras efter smak! Recept på tårtan som vi åt kommer snart :)
INGREDIENSER:
Maränger:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse (maizena)
1/2 tsk saft från citron
Fyllning:
Lemon curd
3 dl vispgrädde
Färska bär
HOW TO:
Sätt ugnen på 170°c och placera 12 muffinsformar på en plåt, eller lägg ut bakplåtspapper om du inte vill använda formar.
Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Fortsätt vispa i fem minuter till efter att allt socker är tillsatt. Ibland behövs det vispas längre, när sockerkristaller inte längre går att känna mellan fingrarna så är marängen klar.
Vänd ner majsstärleksen och citronsaften, rör om till en slät smet.
Klicka ut marängsmet i formarna och forma gropar där toppingen kan ligga senare. Ett bra tips är att använda en spritspåse för att fördela smeten jämt!
Ställ in mitt i ugnen och sänk värmen till 120°c, låt stå i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall. Jag lät mina maränger stå kvar i ugnen under natten och dekorerade de nästa dag.
Som fyllning använde jag lemon curd som är enkelt att göra, lätt att variera och jag brukar frysa in lite så jag har det färdigt när jag vill slänga ihop något snabbt! Efter lemon curden tillsatte jag vispad grädde och lite olika bär.
Det blev riktigt gott, fint på bild och lagom storlek med de små bakelserna.
Amerikanska pannkakor!
När jag vaknade i morse hade jag slut på nästan allt. Ingen avokado, inget bröd, inga bär till gröten.. Så jag såg det som universums (och mitt kylskåps) sätt att säga att det var en pannkaksdag.
Amerikanska pannkakor, gärna med lönnsirap, bär och/eller bacon är en stor favorit i min familj så nedan följer receptet jag brukar använda så ni också kan få njuta!
Ingredienser
3-4 portioner
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk socker
- 1 krm salt
- 2 1/2 dl mjölk
- ca. 2 msk smält smör
- 1 ägg
- smör till stekning
How to
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa sedan ner mjölken, smöret och ägget i den ordningen. Vispa till en slät smet.
Klicka ut smör i stekpanna eller plättlagg. Anpassa mängden smet efter hur stora pannkakor du vill ha och grädda tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
Ska du steka många pannkakor rekommenderar jag att du ställer in en form i ugnen där du samlar de färdiggräddade, så håller de sig varma till servering. Pudra gärna över lite floursocker för att få pannkakorna extra fina!
Ät och njut :)
Celiakidagen
Idag är det internationella celiakidagen, och lämpligt nog bakade jag ett glutenfritt bröd här om dagen. Så här kommer receptet på ett fantastiskt gott bröd som bakas i form och är MAGISKT att rosta!
Glutenfritt bröd med havre (Ger ca sex portioner men kan lätt dubblas)
1 1/4 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
1 msk maizena
25g jäst
1 msk ljus sirap
1/2 tsk salt
1 uppvispat ägg
1 dl havregryn (glutenfria)
4,5 dl mjölmix (Jag tog 1 dl av Sempers ljusa och resten av sempers grova mix)
Koka upp vatten, mjölk och maizena i en kastrull, rör hela tiden så det inte bränner. När blandningen tjocknat kan du ta kastrullen från plattan och låta den svalna till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke med 1 msk extra vatten och häll sedan i den avsvalnade mjölkblandningen. Vispa ordentligt.
Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl tills du får en kladdig deg. Låt degen jäsa en timme under bakduk.
Slå på ugnen på 225 grader och klä en form med bakplåtspapper. Storlek på formen är inte så noga, degen kommer inte flyta ut så välj en form efter hur tjockt du vill ha brödet.
Häll i degen i formen och stryk ut den till önskad tjocklek. Grädda i nedre delen av ugnen runt 45 minuter.
Låt brödet svalna en stund under bakduk, sen är det bara att äta och njuta!
Chokladbollens dag!
Ännu en temadag är här! Idag firar vi både tunnbrödets dag och chokladbollens dag. Som fikaälskare tycker jag förstås att chokladbollens dag är lite extra rolig att fira, och det blir ju inte direkt sämre av att chokladbollar är enkelt att få till och kan varieras på tusen olika sätt! Men jag har självklart även gett tunnbrödets sin stund i rampljuset vid frukosten, som ni kan se på min Instagram - Fikaguiden.
Jag föredrar mina chokladbollar med mycket kaffe i smeten och rullade i kokos. Men kaffet kan lätt bytas ut mot apelsinsaft, likör eller nästan vilken vätska som helst! Vill man inte rulla i kokos så går det precis lika bra att rulla i pärlsocker, havregryn, krossade kakor, havregryn eller doppa i choklad.
Chokladbollar:
100g smör (rumstemperatur)
1 dl strösocker (hellre lite mindre än mer)
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3,5 dl havregryn
3-4 msk kaffe (avsvalnat)
Riven kokos eller annat att rulla i.
Blanda smör, socker, vaniljsocker och kakao ordentligt. Tillsätt sedan havregryn och till sist kaffe (eller annan vätska).
Låt smeten stå i kylen en stund om den känns för lös för att rulla. Forma sen bollar med händerna och rulla i valfri topping, ja ni vet ju hur man gör! Glöm inte smaka lite av smeten, det hör till och gör bakningen så mycket roligare! Ställ sen bollarna i kylen och försök låta bli att äta varje gång du öppnar kylen.
Hoppas det smakar!